Nieuwsbrief 025 Opzeggingsmogelijkheid consument bij verlengde overeenkomsten Laatste nieuws
 
Nieuwsbrief 025 Opzeggingsmogelijkheid consument bij verlengde overeenkomsten
Wet van Dam – Consumentenbescherming inzake stilzwijgend verlengde overeenkomsten

Per 1 december 2011 is de Wet van Dam in werking getreden. Dit brengt met zich mee dat consumenten op elk gewenst moment een stilzwijgend verlengd abonnement kunnen opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van één maand. Langlopende contracten, denk aan een telefoon- of sportschoolabonnementen, kunnen dan op elk moment worden opgezegd door de consument. De wet ziet bijvoorbeeld ook op overeenkomsten inzake gas en elektra, hosting- of domeinnaam-contracten, internetabonnementen of contracten op datingwebsites.

De opzeggingsmogelijkheid ziet op verlengde contracten vanaf het moment waarop het contract is verlengd. Bij contracten die voor onbepaalde tijd zijn aangegaan, kan de consument direct opzeggen met inachtname van voornoemde opzegtermijn.

Het is niet van belang voor welke termijn het bedrijf de overeenkomst verlengt. Indien bijvoorbeeld een verlenging van één jaar wordt aangegaan op een telefoonabonnement, is de consument toch gerechtigd om de overeenkomst in dit verlengingsjaar elke maand op te zeggen. Wanneer er bedragen vooruit zijn betaald, dienen deze door het bedrijf terug te worden betaald aan de consument. Hetzelfde geldt indien de overeenkomst voor een half jaar of voor zelfs één maand wordt verlengd.

Anders is de nieuwe wetgeving ten aanzien van abonnementen op kranten of tijdschriften. De maximale verlengtermijn voor deze contracten bedraagt drie maanden. Bij deze abonnementen kunnen consumenten niet elke maand opzeggen, maar slechts aan het einde van voornoemde termijn van drie maanden. De verzekeringsovereenkomst en het lidmaatschap van een vereniging vallen ook niet onder de nieuwe wetgeving.

Het is niet van belang of het aanbiedende bedrijf in haar algemene voorwaarden een andere opzegtermijn heeft bepaald, of dat zij regels geeft ten aanzien van de wijze van opzegging. De consument mag altijd, tegen elke dag van de maand, het stilzwijgend verlengde contract opzeggen. Wanneer een consument echter actief heeft ingestemd met verlenging, door bijvoorbeeld een contract hiertoe te ondertekenen, komen de opzegmogelijkheden uit de Wet van Dam te vervallen.

De Wet van Dam is in beginsel slechts van toepassing op overeenkomsten die na 1 december 2011 zijn gesloten. Onlangs heeft de rechtbank te Haarlem een vonnis gewezen waarin de kantonrechter heeft aangenomen dat in sommige gevallen ook overeenkomsten die eerder zijn gesloten onder de Wet van Dam kunnen vallen.

In voornoemde zaak is sportschool Fit4Family te Beverwijk tegen één van haar klanten een gerechtelijke procedure gestart. Deze klant heeft in juni 2008 voor zowel zichzelf als haar dochter een fitnessabonnement afgesloten voor een bedrag van € 19,95 per maand. De abonnementen zijn afgesloten voor de duur van één jaar. De abonnementen zijn in juni 2009 mondeling opgezegd. De sportschool is het met de opzegging echter niet eens aangezien er niet tijdig zou zijn opgezegd. De klant had per 31 mei 2009 het abonnement moeten opzeggen. In de algemene voorwaarden van de sportschool is opgenomen dat bij een te late opzegging van het abonnement, de sportschool gerechtigd is om een vol kalenderjaar aan abonnementsgelden in rekening te brengen bij haar klanten.

De kantonrechter overweegt dat ingevolge de Wet van Dam consumenten per 1 december 2011 op elk gewenst moment stilzwijgend verlengde overeenkomsten kunnen opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van een maand. In deze zaak is de overeenkomst echter al voor 1 december 2011 gesloten. Dit neemt niet weg dat op de inwerkingtreding van de Wet van Dam vooruit dient te worden gelopen. De wet vormt immers de codificatie van de reeds bestaande maatschappelijke visie over hoe redelijkerwijze bij verlengde contracten dient te worden geoordeeld over opzeggingsmogelijkheden. De kantonrechter is dan ook van oordeel dat onderhavige overeenkomsten met Fit4Family rechtsgeldig zijn geëindigd. Deze uitspraak laat zien dat het ook mogelijk is om eerder gesloten overeenkomst met gebruikmaking van de Wet van Dam op te zeggen.

Indien u meer wilt weten over opzegging van stilzwijgend verlengde overeenkomsten, heeft u andere vragen inzake het consumentenrecht of over een andere juridische kwestie, neemt u dan – voor een vrijblijvend adviesgesprek – contact op met mr. John Veerman, Som Advocatuur, Julianaweg 192 B te Volendam, tel. 0299-323 878, www.somadvocatuur.nl.


Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn Email
Julianaweg 192B
1131 DL Volendam
Telefoon: 0299-323878
E-mail: info@somadvocatuur.nl
Afmelden